onsdag 3 oktober 2012

Glasriket är inte dött!

Det är givetvis en katastrof för en hel del drabbade när nu Torsten lägger ner både Åfors och Orrefors! Men kommer det som en överraskning? icke!
Både besöksantalet och kundantalet har minskat drastiskt de sista 4-5 åren, tittar bara på oss i Johansforshyttan så har årets juli varit den sämsta sedan starten 1891! ( sett till varje års förutsättningar)
Det finns givetvis en ekonomisk gräns för vad en ägare kan skjuta till efter varje förlustår, och den gränsen är nog för fler än OKB mycket nära.
Sedan är det alltid intressant att följa olika sk experter på glas och design vad de tror är framtiden för glasindustrin. De flesta är inne på att det är konstglaset som är framtiden, vilket är något märkligt. För vilka ska köpa de oftast skitdyra pjäserna som oftast inte kan användas mer än som prydnad! Vill vi öka besöksantalet eller vill vi öka kundantalet? Jag vill ha fler kunder och då är det glas som kan användas och har ett pris som folk har råd med som lockar.
Det hjälper inte som vissa bruk gör att tillverka billigt utomlands för att sen sälja det lika dyrt som om det vore tillverkat på hemmaplan.
Det finns ofta ett rop på fler kända designers inom glasfamiljen, varför? OKB har väl ett antal mer eller mindre kända designers, vilket helt klart inte hjälpt.
Vidare måste nu glasriket och de inblandade kommunerna gå ut i riksmedierna och tala för alla övriga bruk som tillhör glasriket, så inte det allmänna intrycket blir att glasriket enbart är OKB!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar