onsdag 11 januari 2012

Unga spelare!

Jag följer blogginläggen på far och son ahonens bloggar angående det faktum att de unga spelarna i KFF har noll förtroende från A-truppsledarna.
Det jag kan tycka är märkligt i sammanhanget är att det är Kalmar FF själva som värvar in unga spelare och ger dom utbildningen för att kunna ta steget upp i en allsvensk a-trupp! Som det fungerar nu så är det ett riktigt klent betyg på sin egen utbildning av spelare när så gott som 99% av alla inte lyckas ta en a-truppsplats.
Antingen är scoutingen bedrövlig eller får spelarna fel utbildning! Det kan tyckas märkligt att unga spelare i andra allsvenska klubbar får chansen i respektive A-lag. Det känns lite som om Kalmar mest plockar in spelare bara för att inte andra föreningar ska värva dem.
Att unga spelare tar en startplats är alltid kontroversiellt, du som ung måste alltid prestera bättre än de gamla stötarna annars får tränaren kritik från både fans och de äldre spelarna i laget, de som helst vill ha med sin kompis! Därför måste föreningen ha en policy som gör att de unga spelarna får chansen mer än en match, och då ofta i en cupmatch borta mot Kalix när ingen annan vill spela!
Jag vet själv när jag som tränare spelade med Rasmus från start i EIS 2003 och Daniel Ahonen i LBK 2006, vilket liv det blev på de äldre spelarna i laget som tyckte att de inte skulle vara med. Jag tror det fungerar så även i en allsvensk förening fast där är även fansen en krävande pusselbit.

26 kommentarer:

  1. Var spelar Daniel Ahonen nu då johnny 5 år efter du gav honom chansen i LBK?

    Jag trodde vi snackade talanger här, men uppenbarligen har inte Daniel Ahonen så stor talang om han fortfarande "harvar" i samma klubb?

    Önskar såklart Daniel all lycka, tråkigt att nämna honom som personligt exempel, men det var ju du Johnny som tog upp det.

    SvaraRadera
  2. Till "Anonyme okunnig" som verkar ganska så ovetande om fotboll så kan jag nämna att Daniel ingått i Kalmar FFs spetsgrupp och idag spelar i Lindsdals IF i div 2 men har jagats av de flesta div. 1-klubbar i landet. Så någon talang finns där nog.

    SvaraRadera
  3. Trist att läsa detta utspel i en tid när FF verkligen har tagit talangutvecklingen till en ny nivå och fler unga spelare än på flera år lyfts upp i A-truppen och får chansen i allsvenskan.

    "Som det fungerar nu så är det ett riktigt klent betyg på sin egen utbildning av spelare när så gott som 99% av alla inte lyckas ta en a-truppsplats"

    Sedan 2006 har Rasmus Elm, Erik Israelsson, Etrit Berisha, Mattias Johansson och Måns Söderqvist gått från spetsgruppen till A-truppen och spel i allsvenskan. Dessutom har spelare som Zlatan Asinovic, Robin Östlind, Joakim Karlsson och Hampus Bohman flyttats upp till A-truppen och de tre förstnämnda har fått chansen i allsvenskan även om de sedan inte lyckats göra något större avtryck. Hur många tycker du det är rimligt att lyfta upp? Vilka i denna massa på 99% tycker du det borde satsats mer på? (förutom nämnde Ahonen då)

    Det här är en tröttsam debatt som alltid kommer att finnas. Är man bra nog får man spela och hur bra talangutveckling man än har så har inte alla talanger det som krävs i allsvenskan oavsett hur bra verksamheten är. Det finns säkert saker FF kan förbättra men att häva ur sig den här salvan var omotiverat och skapar bara badwill för KFF, men det kanske du struntar i.

    SvaraRadera
  4. I Lindås 2006 var Daniel inte tillräckligt bra, tekniskt var han likvärdig men alldeleles för liten o klen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag spelade själv med Daniel 2006 och tycker definitivt han var tillräckligt bra. Visst var han kanske inte så fysiskt stark, men det behöver man inte vara om man är snabb i tanken, vilket Daniel var/är. Han hade spetskompetenser som få spelare har så Johnny gjorde helt rätt som spelade honom, i mitt tycke. /Henrik Svensson

      Radera
    2. Konstigt att han inte visade de spetskompetenserna i matcherna då

      Radera
  5. rasmus 2005, 5 spelare på 7 år är ju kanon! hur många har tagits in under denna period i KFF? Hur många spelare har spelat mer än tio matcher från start under de senaste tio åren, där spelaren är uppflyttad från ungdomsleden?
    ---
    Klart att Daniel var tillräckligt bra, men många spelare glömmer lätt hur de själva togs emot i femtonårsåldern. Någongång börjar du spela i ett a-lag, alla är unga och oerfarna i början. Har man kvaliteter blir man bättre ju mer matcher du får.

    SvaraRadera
  6. Det intressanta är inte om FF plockar upp "alla" talanger till A-truppen, utan vad som händer med dem när FF inte gör det. Hur många av tipselitspelarna lyckas på elitnivå - allsvenskan eller superettan - efter att de lämnat FF? Mårtensson är ett intressant case. Öser in mål i Berga, uppenbart för bra för lägre serier, men sitter knappt på bänken i Falkenberg.

    /Willius

    SvaraRadera
  7. Hela familjen Ahonen består ju av personer som älskar att höra sin egen röst och både skriva och berätta hur duktiga man är.

    Jag tror Daniel hade kommit längre utan sin pappas "skrytpushande" i vart och vartannat inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore intressant att veta vem du är eftersom du verkar känna mig?
      // Sanna Ahonen

      Radera
    2. Jag själv tycker att Daniel är en väldigt, väldigt duktig fotbollsspelare och tycker att han är värd ett kontrakt högre upp men det kommer.

      Jag väljer med att svara med ett citat skrivet av dig....Jag tror som sagt att erat skrytande/pushande av varandra blir löjligt i folks ögon...Ja, det finns faktiskt männisor som skrattar åt era inlägg. För att försvara dig lite så är du den som har detta beteende minst av er 3....Mamma inte inräknad!

      Radera
    3. Ärligt talat så tror jag att det är ännu fler som skrattar åt dina avundsjuka kommentarer än vad det är som skrattar åt Ahonens inlägg för annars vore väl inte Daniels och Markkus bloggar så välbesökta. Förövrigt handlade väl inte Elms inlägg om Daniel utan om talangutveckling.

      Radera
    4. Det är ju komiken i bloggarna som gör dem så bra! Menar du att inte komiska bloggar kan vara välbesökta? Tycker du verkligen inte att mitt citat ovan från Sanna står för något komiskt om du först läser hennes kommentar....Och ja, jag vet att Elms inlägg handlade om något annat från början........Dina inlägg gör mig ännu mer övertygad om att jag har rätt om deras inbördes beundran...

      Radera
  8. Fast de senaste fem åren är väl intressantare än de senaste tio? FF har ju verkligen bättrat sig på den här fronten, jämför med hur det var på 90-talet då. Det var väl under en väldigt lång tid bara Chrille Persson och Jonas Gunnarsson som blev uppflyttade till A-truppen från Tipselit och ingen av dom blev någon etablerad allsvensk spelare. De senaste åren däremot har en handfull spelare plockats upp och dessutom blivit riktigt bra allsvenska spelare och utav dem som inte riktigt räckt till har flera i alla fall hamnat i div 1 eller superettan vilket ju inte är fy skam det heller, helt värdelös kan inte utbildningen vara. Glömde förresten Petter Lennartsson och Ludvig Öhman i min genomgång ovan och kanske kan man lägga till Fredrik Petersson också.

    Men är ditt enda förslag att bara låta juniorerna spela mer, Har du ingen mer konstruktiv kritik än så att föreslå?

    SvaraRadera
  9. Klart att daniel var liten och klen i lindås, han var ju bara 14 år. men tillräckligt bra för att kalmar ff ville ha honom!

    SvaraRadera
  10. jo att de ville ha honom, men det var ju med jämnstora o jämnåriga men det gör inte att han platsade i Lindås, motståndarna sprang ju bara över honom

    SvaraRadera
  11. enligt tränaren så platsade han så du är nog en missnöljd senior som hade svårt att ta att en junior var bättre än du

    SvaraRadera
  12. Tyvärr är jag inte en senior som blev av med platsen pga daniel, men så var verkligheten, han var för klen

    SvaraRadera
  13. jo och han var fortfarande 14 år och en stor talang vilket kalmar ff uppmärksammade. unga spelare är förhållandevis klena. hoppas du inte är ledare eler tränare i någon sport för det vore ett misslyckande för idrotten. tönt

    SvaraRadera
  14. det är väl du som är en tönt, han ska väl inte spela bara för han är ung, finns det bättre spelare borde väl de spela
    o som sagt ff var ju jämnåriga, bättre att hålla till där

    SvaraRadera
  15. Henrik Svensson, LBK under Johnnys tid15 januari 2012 kl. 14:12

    Att Daniel inte platsade ser jag mer som en typisk svensk avundsjuka.
    När Daniel fick förtroende av Pappa Elm på det centrala mittfältet, så var han lagets bästa spelare under hösten. Kjell Nyberg, talangutvecklare tillika FF eldsjäl såg potential och idag spela han i div.2 och har haft och kanske har massvis av klubbar efter sig högre upp i seriesystemet.
    Upplevde att det var ett jävla liv när Rasmus också släpptes fram. Hade ni som kommentera här varit tränare så kanske Rasmus suttit på bänken i div.6 idag, eller? Snälla, kan ni inte fotboll, eller bara försöker spela tuffa över internet så lägg ner. Man sitter ju och skäms för fan!

    SvaraRadera
  16. Undrar vad det var för matcher du såg, om han var LBK:s bästa spelare under hösten

    SvaraRadera
  17. Såg ett fåtal matcher med Lindås 2006 och även om Ahonen var liten och klen (fullt förståeligt för en 14-15 åring) så var hans spelförståelse och passningsspel på en helt annan nivå.
    Att han tillhörde Kalmar Tipselits bäste spelare under ett par säsonger, utropades av Bosse Petersson under Gothia Cup som "en fantastisk talang", stod för flest poäng i Lindsdal under föregående säsong och var i mitt tycke deras klart bäste spelare och haft halva Division 1, samt en del Superettan-spelare efter sig talar sitt tydliga språk om hans talang.. Och att vara division 2:s kanske främste spelare är inte fy skam.

    SvaraRadera
  18. Och likt förbannat spelar han i division 2...Sveriges fjärdedivision...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sveriges fjärdedivision förvisso men var spelar då inte de flesta kommunspelare.En lätt löjlig kommentar som man bara kan skratta åt.

      Radera
    2. De flesta kommunspelare? Trodde inlägget handlade om något annat. Skratta på..

      Radera