söndag 16 oktober 2011

Scoutingen är bedrövlig!!

Tittade på ett program på FAN-TV igår kväll. Programmet sändes i tisdags och tog upp frågan hur viktiga agenter är för klubbar och spelare i fotbollsvärlden.
Att deras betydelse har ökat mer och mer kan man konstatera, mycket beroende på att marknaden för svenska klubbar har vidgats till att omfatta stora delar av världen.
Men det jag reagerar på är när en agent sitter och säger att " de har tagit fram en viss spelare". Agenter är ute och jobbar med seniorspelare mer eller mindre färdiga spelare, men på olika nivåer. De får tips exempelvis från afrika någonstans, att här finns en spelare som kan bli bra i rätt miljö och klubb. Deras jobb är sedan att hitta en lämplig klubb och förhoppningsvis tjäna på affären.
Jag menar att det stora jobbet gör tränarna i ungdomsåren, när de utbildar dem till det de blir för att kunna gå vidare i karriären efter 15-16 års ålder. Det retar mig när folk sitter och ta åt sig av en spelares framgång utan att de gjort ett skit i deras fotbollsutveckling! Köpa och sälja innebär inte att man tagit fram en spelare.
Däremot  tycker jag att scoutingen från elitklubbar är bedrövlig! Det finns massor av spelare i landet som spelar i lägre divisioner som med bra omgivning och ökad träning skulle bli bra elitspelare, även om de kommit upp i 25 årsåldern.

Är du som spelare bortplockad från ex smålands västerviksläger eller från svffs elitpojkläger så är du inte ens värd att titta på! och då är du strax under de sk bästa spelarna och är bara 16 år.
Viktor exempelvis är ett bra exempel på hur illa elitklubbar sköter scoutingverksamheten. Han blev bortkollrad efter elitlägret i Halmstad och var därefter inte intressant för någon elitklubb, varför? Han spelade i Nybro IF ett antal år i tvåan och trean, vilket massor av spelare gör även idag. Fick sedan komma till falkenberg efter att vi haft kontakter och vidare till Kalmar osv. Agenter och scouter säger sedan att så bra som viktor är blir inte många, hur vet dom det? Hur många spelare får chansen?
David tog samma brokiga väg, lyckades via en bekant komma till Falkenberg från div 4, varför inte ge fler samma chans!!! Guldkorn finns även i Sverige, du behöver inte söka i Finland,Kosovo,Zimbabwe m fl för att hitta bra spelare.

Samla regelbundet spelare i åldrarna 17-27 år och ge dom möjlighet att få visa upp sig, ta till vara på alla de spelare som finns i närområdet och är riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar