tisdag 29 november 2011

JIF Nostalgi!

Tillbaka i Johansfors IF igen! Klubben där allt började både för mig som spelare och senare som tränare på ungdomssidan.
Som spelare var jag med på höjdaråren 1978-1980, med spel i division tre som den stora höjdpunkten i föreningens seniorfotboll. Jag avslutade min aktiva karriär som spelare i Robert Elmgrens trupp 1998, 36 år gammal.
Som ungdomstränare började jag i och med att David ville spela fotboll, och det var 1991 tror jag! Sedan fortsatte det med en mängd pojklag i föreningen fram t o m 2000. Som kuriosa kan det vara av intresse att Johansfors 1999 hade två stycken 15-årslag i seriespel! Makalöst bra. 2000 spelade föreningens 16-åringar i pojkallsvenskan, vilket är en stor bedrift av en liten klubb som JIF!
Jag har haft förmånen att hjälpa ett antal duktiga spelare i föreningen att bli oerhört bra spelare som seniorer, eller vad sägs om: David Elm, Viktor Elm, Rasmus Elm, Tommy Petersson, Richard Sandström, Mattias Evestål, David Bergkvist m fl.
Att nu får komma tillbaka som seniortränare ska bli verkligen kul och inspirerande efter två och ett halvt års uppehåll

lördag 26 november 2011

smått o gott

Sveriges frisparkskung slog till igen! 1-0 målet mot bottenlaget Utrcht var suveränt. 2-0 till slut och stabil serieledning.
Nästa helg är Elm-derbyt Heerenveen mot AZ, en familjeklassiker numera.
Båda lagen har fin form och har hitills en magnifik svit av ickeförluster i ligan.

Idag julbordsdags på villa gröningen i Alsjöholm! spännande.

tisdag 22 november 2011

Motståndare till kalendrar och lotter!

Jag tycker fortfarande att om du har tre fyra barn som ska sälja kalendrar eller lotter av olika slag, så blir det en rejäl kostnad.
Det handlar inte om att små föreningar behöver sälja dessa för att finansiera barn som spelar boll. Jag tror att föreningarna får in den minimala kostnad det är att bedriva verksamhet för 6 till 12 åringar från stat och kommun. Försäljning av kalendrar och lotter går i de allra flesta fall rakt in i övrig verksamhet.
Varken ungdomstränare eller föräldrar får någon ersättning från kalendrarna, ska ungdomslagen göra något speciellt får föräldrarna ändå stå för kostnaden. Då är det bättre att införa en träningsavgift då vet alla vad som gäller.
Eller vad går inkomsten från kalendrar o dyl ? förutom till el och vatten som täcks av bidragen!
Jag köpte två kalendrar av David igår för 50:-/st och det är tuffa utgifter för en som lever på extistensminimum. Jag tror att många familjer upplever det så om de ska tvingas köpa en 20-30 kalendrar själva.

lördag 19 november 2011

kalenderdebatten!

Underbar debatt det blivit angående julkalendrarna i Elfsborg!
Många tycker att David blivit en sämre förebild för ungdomen  efter inlägget om kalendrarna, skrattretande!
Om detta är så upprörande för ungdomarna hur ställer de då sig till allt som händer på fotbollsplanen?
Är inte alla filmningar, fula kapningar, dåligt uppförande o dyl betydligt värre?
Jag tycker inte heller det är ok att sälja dessa förbannade kalendrar som varje förening delar ut till alla! Har du tre-fyra barn som ex spelar boll och de måste sälja tio kalendrar var, är det inte så jäkla lätt att som förälder stå där och tycka att det är en självklarhet att hjälpa föreningen.
Om istället alla föräldrar deltog på barnens träningar och matcher med fika, körning och matchställ mm så skulle föreningen slippa tvinga alla barn till nödvändig försäljning! det är alla föräldrar som tror att alla träningar och matcher  är en jävla avstjälpningsplats där andra ska göra jobbet för att sedan bli utskällda om deras barn inte får spela som tvingar fram debatten om kalendrarna.

onsdag 16 november 2011

Sverige spelar alltid i trygghetszonen!

Match mot england igår! Det måste vara en stor upplevelse för en svensk spelare att beträda wembleys matta och inför 50 000 ta sig an england, en klassisk fotbollsnation som har en viss övertro på sitt lag. Men igår visade britterna att de har en enorm bredd och stark konkurrens om platserna i elvan, något som kan vara nyckeln till att de kanske får den framgång som de länge tagit för givet i alla mästerskap.
Sverige har en del att jobba med, det absolut viktigaste är modet och tryggheten med bollen! Svenska spelare blir ofta stillastående både med och utan boll, det ser ut som om de inte vill ha bollen, att man är ganska nöjd om slipper vara den som gör ett misstag!
Vågar du inte som spelare göra något med bollen i en träningsmatch, så blir det tufft att prestera i en match som gäller EM-poäng.
Förbundskaptenen bör säga till spelarna att de får göra misstag så länge de försöker vara kreativa, vuill vara den som gör avtryck i matchen. ganska viktigt att alla i laget kan acceptera en annan lagkamrats misstag och ge en applåd för viljan att försöka.
Sedan är sverige inte en stornation i fotboll som kan mäta sig med britter, tyskar, holländare, kanske i en-två matcher på tio.
Mod och en tro på att man kan är det som ska skicka sverige till slutspel i EM!

Rasmus gör en ok match, men även han drabbas av försiktighet och spel i trygghetszonen, allt för att inte vara den som gör tabben, tavlan som fäller laget. Han liksom övriga måste göra det de är bra på även i landslaget.

tisdag 15 november 2011

Vicke 26 och farsans dag.

Det har varit farsdag och vicke födelsedag, och till råga på allt också samma dag. Eftersom vicke är i holland så är det telefonsamtal som gäller och en present som levereras när familjen kommer hem. Själv blev det sms från sönerna och det är alltid trevligt att bli ihågkommen.
Vi besökte ankis far efter jobbet och alltid trevligt att prata lite skit i fiddekulla!
Igår var en ledig dag med en tågresa till Kalmar tillsammans med ankis barnbarn, med fika, leksaksaffärer, lunch och avslutningsvis besök i viktor och emmas boning. Där kommer nästa besök bestå av räfsning och övrigt trädgårdsbestyr.

På fotbollsfronten på den lokala nivån är det ganska stiltje just nu.
Kan ialla fall konstatera att ett negativt uttalande om en invandrarförening eller dess supportrar alltid blir till en rasistfråga! Du måste kunna kritisera någon utan att det blir vänt till din nackdel. Blir du kallad svenskjävel eller jävla svenne  blir det aldrig samma debatt! Varför?

Rasmus till höger på mittfältet????

torsdag 10 november 2011

David Elm oerhört underskattad spelare!

Jag fattar inte hur vissa tyckare kan uppfatta David som en medioker spelare!
David är en mycket kompetent spelare som har en fantastisk teknik och ett enormt spelsinne.
Han gör aldrig något på planen bara för att synas själv, utan gör det för lagets bästa! En medioker spelare hamnar inte i Fulham eller i Elfsborg, båda dessa lag visste också att han inte är en utpräglad målskytt men ville ha honom ändå.
Han har en fantastisk vänsterfot med bra skott och passningskvalitet, han är en bra huvudspelare och en mycket bra targetspelare. Om alla dessa egenskaper är mediokra, så är många spelare ännu sämre!!

måndag 7 november 2011

Johansfors IF igen!

Nu är det dags igen!
Efter 2,5 års frånvaro så kändes det rätt att köra igång igen. Och att det blev Johansfors kändes som ett självklart val efter alla år som pojklagstränare i föreningen.
Ser fram emot att träffa alla känningar inom föreningen igen, och bidra med det jag kan för att efterträda en duktig jäghagen. Ska försöka avsluta jägarns jobb och ta upp laget i femman efter två raka kvalnederlag.
Väl mött på vallen!

onsdag 2 november 2011

Husesyn

AZ ångar på! leder nu med 6 p och ser riktigt stabila ut. Hoppas bara att de kan gå vidare i Europa league också. Rasmus var återställd och spelade som vanligt, klokt och effektivt!

Igår besökte anki och jag familjen Viktor Elms nya hus i Kalmar för första gången, ett underbart hus där de inte behöver trängas! Viktor var inte på plats men Emma, Hugo, Emmas föräldrar och syster med pojkvän var där för att flytta in lite grejer.
Det blev även en resa till timmernabben för att hämta ett piano som skulle in i huset, nu hoppas jag verkligen att vicke övar upp sig så allt slit med pianot inte var förgäves!
Mycket trevliga timmar förlöpte i denna glada samling, hoppas att vicke kan närvara nästa gång!