söndag 30 oktober 2011

härlig middag och heerenveenkross!

Igår kväll var det dags att på nytt laga en härlig middag för två, efter att jag vunnit årets allsvenska tabell tips mot min kära sambo med 1-0 ( Malmö FF enda rätta placeringen!!).
Till förrätt blev det Bruschetta, därefter blev det plankstek med fläskfilé, för att avslutas med en hederlig marängsviss. Vi skulle haft chokladsås till men tuben ville annorlunda!
Till maten ett gott shirazvin av märket Peter Lehmann årgång 2008.

Heerenveen pulvriserade ADO den Haag med 4-0 och är inne i en strålande trend med 8 raka seriematcher utan förlust.
Likt AZ så är jag övertygad om att placeringarna av elmbröderna som defensiva centrala mittfältare är 80% av den stabilitet som båda lagen för närvarande visar. Utan spelare med hjärta och hjärna centralt fungerar inte defensiven. Tyvärr fick han lämna i 80 minuten på grund av en bakkaka!!

torsdag 27 oktober 2011

Skärpning!!

Den outtröttliga debatten om man ska slopa tävlingsmatcher för ungdomar under 12 år går vidare.
Lyssna på meningen! SLOPA tävlingsmatcher för ungdomar under 12 år!! Varför är det sådan tabu att tävla? Om det nu skulle vara ett problem, så är det inte ungdomarnas seriespel utan föräldrarna till dessa ungdomar som är det stora problemet.
För mig får det gärna bli seriespel ännu tidigare än idag, dåliga vinnare och dåliga förlorare finns oavsett ålder. Men vi kan inte skydda spelare från att vilja vinna!! Tävlar man så finns det en vinnare och en förlorare.
Fotboll går ut på att två lag möts, det går ut på att göra mål så att laget vinner matchen. Vem tusan med lite vilja och intresse vill lulla runt med varsin boll tills han är 13 år???

tisdag 25 oktober 2011

Länets grädda!!!

Hur har det sett ut för smålands bästa spelare födda 1982 t o m 1986 + 1988?
Nu är dessa spelare mellan 23 och 29 år och mitt i sina karriärer som fotbollsspelare.
Jag har tittat på spelarna från Kalmar län och det är ingen rolig läsning för länets fotboll och talangutvecklingen i regionen.
Folksam cup för 82:or spelade följande länsspelare:
Tony Trajcekski  Fliseryds IF, Ragnar Ohlsson Gullringen, Daniel Björn KFF, Daniel Larsson KFF, Athde Gashi Oskarshamns AIK, Fredrik Magnusson OAIK, Johan Arvidsson Pukebergs BK, David Johansson Vimmerby IF och Fredrik Johansson IFK Påryd.( hur många av dessa har lyckats nå minst superettan?eller spelar de inte alls nu?)

Elitpojk för födda 1983:
Henrik Lindvall Bergkvara AIF, Freddy Johansson Högsby IK, Ali Soukiy KFF, David Elm Johansfors IF, Johan Hellsten Mörbylånga GoIF, Andreas Dietrichsson Bodabruks GoIF. ( var finns alla?)

Folksam cup P84:
Niklas Lahti Hultsfreds FK, Tobias Johansson KFF, Rickard Sandström Johansfors IF, Thom Mattsson Torsås GoIF ( hur ser det ut här?)

Elitpojk födda 1985:
Fredrik Anbacken Färjestadens GoIF, Viktor Elm Johansfors IF, Gustav Lindén Lindsdals IF, Christian Adenås Norra tång/Bergkvara, Johan Niklasson OAIK, Tim Johansson Rödsle BK, ( här var viktor inte en startspelare!)

Elitpojk för 86:or
Jonas Karlsson Färjestadens GoIF, Pontus Knutsson Färjestadens GoIF, Fredrik Sturesson Mörbylånga GoIF, Anton Skedebäck Rödsle BK, Jimmy Pettersson Smedby BoIK, Alexander Löfström Smedby BoIK, Jesper Lätt vimmerby IF, Eder Sarkis Vimmerby IF ( hur tittar vi på talanger?)

Canal + cup P88
Rasmus Elm Johansfors IF, Zlatan Azinovic KFF, Victor Fredriksson Lindsdals IF, Sebastian Halle Lindsdals IF och Daniel Lundqvist Loftahammars IF.

Katastof vilket svagt utfall länets kvalitet har haft från dessa åldrar till elitspel( superettan/allsvenskan)!!!
Är det bara Johansfors IF som levererar eller?

måndag 24 oktober 2011

9 p denna helg och en ny trerätters!

Fotbollshelgen gav full pott för  bröderna elm!
Heerenveen vann borta med 4-1
AZ besegrade Roda med 1-0 ( Rasmus mål direkt på hörna!) de leder nu med 4 p.
Elfsborg avslutade med en klar 3-0 vinst hemma mot Trelleborg ( David ass vid 2-0)

Allsvenskan är slut och tillika mitt och ankis tips inför säsongen. Vi tippade varsin sluttabell, där den som fick flest rätt efter säsongen skulle få laga till och bjuda förloraren på en trerätters. Jag vann halvtidstabellen med 2-1 och tro det eller ej, så vann jag även nu. Jag lyckades pricka in Malmö FF som fyra och vann därmed med 1-0. Nu är det bara att leta nya recept!

söndag 23 oktober 2011

EM funderingar!

Satt och funderade lite på hur en svensk EM trupp skulle kunna se ut i dagsläget.
Målvakter:
Isaksson
Wiland och Pär Hansson

Försvarare:
Lustig, Mellberg, Majstorovic, Grankvist, Martin Olsson
Behrang Safari och Joel Ekstrand

Mittfältare/Forwards:
Sebastian Larsson, Anders Svensson, Kim Källström, Rasmus Elm
Wernblom, Tobias Hysén, Viktor Elm och Samuel Holmén
Zlatan, Toivonen, Elmander, Gerndt och Rasmus Jönsson

lördag 22 oktober 2011

Vad hände?

Vad hände sedan?
Hur har det gått för de spelare som var så framgångsrika i Johansfors IF:s pojklag i slutet på 90-talet och i början av 2000-talet?
Johan Weidner spelar idag i div 5 med Vissefjärda Gif
Christoffer Pumplun spelar idag i Emmaboda IS div 4E, som högst EIS div 3
Viktor Elm idag i Heerenveen eredivise Holland
David Elm idag i IF Elfsborg allsvenskan, som högst Fulham i Premier league
Rasmus Elm idag AZ Alkmaar eredivise Holland
Rikard Sandström idag Kristianstads FF div 1, som högst Mjällby AIF superettan
Mattias Evestål idag Emmaboda IS div 4E, som högst Nybro IF div 2
David Bergkvist idag tränare Kalmar FF juniorlag , som högst Kalmar FF tipselit
Tommy Petersson idag Nybro IF div 3, som högst Falkenbergs FF superettan
Henrik Ahlström idag Johansfors IF div 6, som högst JIF div 5
Mattias Pettersson idag IFK Påryd div 5, som högst Påryd div 4
Daniel Grozdanovski idag tränare JIF div 6
 har inte koll på flera, men trots allt skapligt utfall, även om inte alla blir proffs i utlandet!

fredag 21 oktober 2011

Svårare övergångsregler!

Hade en diskussion med en fotbollsledare i kommunen angående lokalfotbollen. Vi diskuterade bland annat farmarklubbar, rak seriepyramid och spelarövergångar.
Idag fungerade det så att är en spelare missnöjd med sin situation i ett seniorlag, så kan han bara lämna föreningen för en annan klubb. Jag tycker det är alldeles för enkelt att byta klubb numera, det måste finnas en övergångssumma även i den lokala fotbollen! Det kan inte vara så att om en spelare blir tolfte man i en trupp, blir sur och försvinner till ny klubb. Det kan inte vara så att du har 27 spelare i januari, för att i april ha 18 bara för att spelarna inte fått vara med i A-laget.
En fastslagen övergångssumma och tydligare övergångsregler måste till för att bevara klubbarnas existens!

tisdag 18 oktober 2011

Ledig dag och avsaknad av tacksamhet

Ledig dag igår och besök på Gekås i Ullared! Massor av folk, trots att det var måndag mitt i månaden. Vi fortsatte sedan till borås och ett par trevliga timmar med familjen Elm/Särnholm. Alve var i högform och blir väldigt förtretad om han inte får uppmärksamhet hela tiden.

Läste i dagens barran att Kalmar FF inte avtackade Sobralense och Stefan Larsson efter deras avslutande match på den förgyllda pippin. Jag tycker att man som klubb MÅSTE visa en spelare uppskattning för de prestationer han gjort i klubben. Likadant anser jag att fansen ska hylla en spelare som varit delaktig att spela hem ett guld till klubben, oavsett om han går till en konkurrerande förening!

söndag 16 oktober 2011

Scoutingen är bedrövlig!!

Tittade på ett program på FAN-TV igår kväll. Programmet sändes i tisdags och tog upp frågan hur viktiga agenter är för klubbar och spelare i fotbollsvärlden.
Att deras betydelse har ökat mer och mer kan man konstatera, mycket beroende på att marknaden för svenska klubbar har vidgats till att omfatta stora delar av världen.
Men det jag reagerar på är när en agent sitter och säger att " de har tagit fram en viss spelare". Agenter är ute och jobbar med seniorspelare mer eller mindre färdiga spelare, men på olika nivåer. De får tips exempelvis från afrika någonstans, att här finns en spelare som kan bli bra i rätt miljö och klubb. Deras jobb är sedan att hitta en lämplig klubb och förhoppningsvis tjäna på affären.
Jag menar att det stora jobbet gör tränarna i ungdomsåren, när de utbildar dem till det de blir för att kunna gå vidare i karriären efter 15-16 års ålder. Det retar mig när folk sitter och ta åt sig av en spelares framgång utan att de gjort ett skit i deras fotbollsutveckling! Köpa och sälja innebär inte att man tagit fram en spelare.
Däremot  tycker jag att scoutingen från elitklubbar är bedrövlig! Det finns massor av spelare i landet som spelar i lägre divisioner som med bra omgivning och ökad träning skulle bli bra elitspelare, även om de kommit upp i 25 årsåldern.

Är du som spelare bortplockad från ex smålands västerviksläger eller från svffs elitpojkläger så är du inte ens värd att titta på! och då är du strax under de sk bästa spelarna och är bara 16 år.
Viktor exempelvis är ett bra exempel på hur illa elitklubbar sköter scoutingverksamheten. Han blev bortkollrad efter elitlägret i Halmstad och var därefter inte intressant för någon elitklubb, varför? Han spelade i Nybro IF ett antal år i tvåan och trean, vilket massor av spelare gör även idag. Fick sedan komma till falkenberg efter att vi haft kontakter och vidare till Kalmar osv. Agenter och scouter säger sedan att så bra som viktor är blir inte många, hur vet dom det? Hur många spelare får chansen?
David tog samma brokiga väg, lyckades via en bekant komma till Falkenberg från div 4, varför inte ge fler samma chans!!! Guldkorn finns även i Sverige, du behöver inte söka i Finland,Kosovo,Zimbabwe m fl för att hitta bra spelare.

Samla regelbundet spelare i åldrarna 17-27 år och ge dom möjlighet att få visa upp sig, ta till vara på alla de spelare som finns i närområdet och är riktigt bra.

onsdag 12 oktober 2011

Egoister är bra i tennis!

Grattis Sverige! Grattis Rasmus! En storartad insats när det behövdes som mest. Sverige visade att ett litet land som Sverige måste förlita sig på en prickfri laginsats i 90 minuter. Varje spelare måste vara beredd att offra sig för laget, inte sätta sitt ego i främsta rummet.
Du kan vara en stjärna i ditt klubblag och därför tro att det räcker med det när du kommer in i ett litet lands landslag, men verkligheten är helt annan. Stenhårt jobb, ofta kämpa utan boll största delen av matcherna mot bra landslag är det som gäller för att lyckas i svenskt landslag.
Har du inte defensiva kvaliteter kan du inte spela i ett svenskt landslag! Spelar ingen roll vad du heter, vill du inte jobba hårt så krävs det 2-3 mål av dig i varje match! Spelare som lufsar runt och kan briljera en gång varannan match hjälper inte ett svenskt landslag.
Igår fanns energin och viljan att jobba för varandra och den som inte håller med om detta är just den sortens egoist som får svårt att lyckas i ett samarbete oavsett yrke!

tisdag 11 oktober 2011

2-1 Sverige: Källström och Elm

När det gäller Rasmus medverkande eller ej i kvällens match mot Holland , så är det märkligt att det är just han som ska flytta på sig. Sett till de tre senaste matcherna så finns det en handfull spelare att vara tveksam till.
Mot Finland fanns inte någon offensiv svensk att glädjas åt! Därför finns det all anledning att börja med samma elva, eller plocka in följande spelare:
Anders Svensson och Tobias Hysén!

Följande uppställning skulle ge Holland vissa defensiva bryderier:
Isak
Lustig
Mellberg
Majstorovic
Olsson

Svensson
Elm

Larsson
Källström
Hysén

Elmander

Betyder: Flera bra passningsfötter + bra kontringsspelare, samtidigt som vi kan täppa till centralt!

söndag 9 oktober 2011

Hugo och Alve!

Nu är Viktors och Emmas lille son döpt! Hugo heter han och döptes i ålems kyrka igår.
Efteråt samlades vi hos emmas föräldrar allihop för en trevlig fortsättning på dopdagen. Ett stort tack till familjen Dahlberg för en trevlig eftermiddag!

Vi fortsatte sedan till Åke J:s 50 års fest, när vi kom dit var festen i full gång med livemusik och massor av trevliga personer.

Sverige gjorde väl ingen större match mot Finland, där rädslan av att tappa poäng var alldeles för stor! Ni som spelat fotboll vet hur det kan vara när du som spelare hela tiden hamnar fel, oavsett vad du gör. Finland hade ingenting att förlora och kunde anfalla med 7-8 spelare hela tiden. Varför spelar de inte så mot Moldavien? då kanske de vunnit mot dem!
Men tre poäng är det som räknas just nu!
Rasmus hade väl ingen toppkväll i Helsingfors, men han var inte ensam om det och jag hoppas han får starta mot Holland också.

David och Alve var och hälsade på hos oss på jobbet i fredags, alltid en trevlig stund att få träffa barn och barnbarn. De bor en bit ifrån så det blir kanske inte så ofta som man vill!

Idag var det 1 års kalas hos ankis barnbarn Alvalie. Mycket nyttigheter som tårta och kakor intogs! Därefter en lång promenad innan dagens match mellan ÄFF och Öster.

lördag 1 oktober 2011

Idag har vi startat butiken på bruksgatan 11 i Broakulla ( gamla bankhuset ).
Vi har haft en fantastisk start, mycket besökare, bra med kunder men framför allt oerhört positiva reaktioner på vårt nya försäljningsställe.
Vi hoppas att det blir ett lyft även för hela samhället att huset får liv igen!