lördag 28 maj 2011

Gurka,sallad,tomater o dyl???

Kort och gott:

G/G hakar på i toppen av fyran efter oavgjort i toppmötet.
Nybro IF:s kräftgång fortsätter.
Elfsborg gnetar sig med i toppen trots tveksamma insatser.
IFK Kalmars div 1 lag toppar trean! starkt! EIS dam hänger med, men man vet att IFK toppar upp när de ska mötas.
Landslaget i två viktiga matcher, dags för zlatan att äntligen stiga fram i ett annat motstånd än san marino!

På öland igår, och en vinstrik afton hos kära föräldrarna.
Alltid sagt att grönsaker är livsfarliga!!

fredag 27 maj 2011

Det är skillnad på spelare och spelare!

Det finns de som tycker det är konstigt att vissa spelare når allsvenskan. De tycker att det skulle JAG också klara om JAG hade samma tur.
Sedan läser jag i tidningen idag om matchen mellan EIS och Räppe, där en 42-årig Peter Wibrån dominerar fullständigt! Jag vill påstå att där ser ni skillnaden på de som spelat allsvensk fotboll och de som inte gör eller gjort det.
Vad är det som gör att en spelare lyckas ta steget vidare hela tiden? Jag menar att det handlar om spetskvalitet! Talang är det många som har men att ha något som sticker ut över det vanliga är viktigast för att vara intressant. Det är ingen spetskvalitet att t ex bara springa fort, eller kunna dribbla sju man på stället, eller skjuta hårt, för det kan många spelare.
Du kan se redan vid 10-12-års ålder om en spelare ska bli en elitspelare eller inte! ( med små undantag )

torsdag 26 maj 2011

Tryckfrihet, eller?

Forts....
Varför ger man polisskydd till malmöhuliganen?
Varför hänger media inte ut den här typen av kriminella? De kan lätt hänga ut kändisar som gör något fel, men alls inte i närheten av grova brott. Men huliganer,pedofiler och andra som gör grova brott skyddar man trots att de är en fara för vanligt folk. Eftersom det är tryckfrihet i sverige så anser jag att det är en självklarhet att upplysa folk om vilka personer man ska se upp med!
Nog om detta.

onsdag 25 maj 2011

Ska idioterna segra??

Nu är det inte bara ett 08 problem längre!
Händelsen i Malmö igår är oerhört tragisk. Hur man ska kunna bli av med avskummet vet jag inte, men politikerna måste ta problemet på allvar. Klubbarna kan börja med att utgå ifrån att huliganer finns och placera fans därefter.
Man kan inte placera bortafans på sådana platser runt planen, att de utgör en fara för spelare,domare och övrig personal. Kalmar t ex har placerat bortafansen bakom ena målet, ett tiotal meter från planen och helt utan säkerhetsnät. Är det att ta ansvar?
Poliser och säkerhetspersonal gör säkert så mycket de kan, för det är ju så att vill en idiot in på planen så springer han inte in precis där polisen befinner sig. Säkerhetspersonalen finns där för de som sköter sig, för att skydda övrig publik och personal, inte för att förhindra huliganer.
Enbart sittplatser! Då finns det ett namn kopplat till varje plats.

söndag 22 maj 2011

Smått och gott!

Efter förra allsvenska omgången gjordes en lista i sportbladet på spelare som du inte ville byta plats med enligt tidningen.
En var Micke Dahlberg, en var David Elm! Nu verkar det som så att det bästa för de spelare som inte gör mål eller enligt skribenten inte presterar är att möta AIK! Det är tydligen det enklaste lag att göra mål på. Så är du enligt sportbladet en forward utan talang ska du möta AIK!

EIS dam ångar på i trean, nu är det synd att division 1 lags B-lag får spela i samma division. Det bör vara för stor skillnad på div.1 spelare och spelare i trean. Max en division skulle få skilja, eller skulle finnas en A-trupp på exempelvis 13 spelare, där endast tre spelare fick spela i B-laget. Likadant skulle det vara i övriga serier mellan A-lag och B-lag. Jag är medveten om att det kan bli spelarbrist i A-laget, men av ex 13 spelare fattas det sällan mer än 5-6 stycken. Då skulle lagen givetvis plocka från B-truppen, men är man skadad i A-truppen så kan man rimligtvis inte heller spela i B-laget! Tillhör du B-truppen så ska du spela där oavsett om du får spela i A-laget ibland, sedan kan det finnas möjlighet att förändra A-truppen, men endast efter halva säsongen.
JIF tog en storseger, 8-0 på Nöbbele. Nu gäller det att vara kvar på jorden till nästa match, en sak som varit svårt för JIF tidigare år.
Nybro halkade ner till negativ kvalplats efter 3-3 i Alstermo. Just Alstermo har jag inga roliga minnen ifrån vad det gäller sportslighet när vi var där med Johansfors ungdomslag!
Gullabo/Gullaboås är i toppen givetvis! Men att Puke är där är en sensation sett till förra säsongen.

Lördagsnöje!

Vi kom hem ca halv nio igår kväll! Promenaden tog ca 5 timmar,och det gick riktigt bra. Vi bestämde oss för att gå Åby-Getasjökvarn-Örsjö-Madesjö och det tror jag var ett bra val. Trevlig väg i ett fantastiskt väder gjorde promenaden trivsam fram till när det var ungefär en halvmil kvar. Då började man få lite krämpor, framför allt tårna värkte, vilket gjorde att sista sträckan lite tuff.
 För den som vill tjäna en extra hacka så räknade vi till 85 burkar, 8 systempåsar och 2 navkapslar  under färden.
Men idag känner vi oss fit for fight igen och att gå igen är inga problem!

fredag 20 maj 2011

Motionera mera!

Det kostar på att ligga på topp!
För att kunna unna sig livets goda vad det gäller mat och dryck, så kräver det en viss ansträngning i form av att röra på sig med jämna mellanrum. Jag har återupptagit det roligaste jag visste när jag spelade fotboll, nämnligen löpningen. Ett par dagar i veckan blir det löpning plus att vi går 7-8 kilometersrundor ett par dagar i veckan gör att man känner sig i skaplig form trots allt.
Imorgon lördag har vi bestämt att vi ska gå hem till Nybro från Broakulla, en nätt liten sträcka på ca 2,5 mil. Om det blir en fortsättning på detta vansinne visar sig nog dagen efter!
Vi diskuterar nu att nästa semester ( när den nu blir ) fotvandra antingen i norra sverige eller i de österrikiska alperna, det vore fantastiskt kul och samtidigt en helt ny upplevelse.

torsdag 19 maj 2011

Kulturens pengar har tagit slut!

Att kommunen har det jobbigt med ekonomin för tillfället blev uppenbart när kulturnämnden igår försökte ta sig in i vår butik efter stängningsdags. Det får ju till följd att inbrottslarmet börjar ljuda. Det finns en anledning till att vi har larm, och det är att förhindra objudna gäster efter stängningsdags!
OM det var av misstag, är det i alla fall på sin plats med en ursäkt och en förklaring tycker man, inte bara att man lämnar stället.

måndag 16 maj 2011

Fotboll är ett psykologiskt spel!

AZ skulle bara spela minst oavgjort så var europaplatsen klar! Men det blev ett riktigt bottennapp med 1-5 i baken. Nu räckte det trots det till europaspel, tack vare ett kryss mellan Groningen och PSV.
Heerenveen avslutade med en 0-0 match, och kan lägga en konstig säsong till handlingarna. Efter höstsäsongen var det toppkänning med näst flest gjorda mål, i vår har det inte fungerat alls och till slut blev det en blygsam placering i tabellen.
Både Rasmus och Viktor har gjort en klart godkänd säsong, där det funnits både toppar och betydligt sämre insatser men helheten riktigt bra!
Elfsborg spelar ikväll borta mot ett hemmastarkt Trelleborg, om David spelar vet jag inte men jag tror det finns stora chanser till att hänga med i toppen efter matchen.

Såg Nybro igår eftermiddag, Nybro har ett spelarmaterial som gillar att rulla bollen på marken. När de tillåts göra det är de riktigt trevliga att titta på. Men när det blir mycket kamp eller när de hamnar i underläge tappar de allting. Igår fanns offensiva tendenser i första halvlek fram till Moheda gör 0-1 i slutet av halvleken, därefter lyckas ingenting och i andra halvlek skapas inte en enda målchans. Slutresultatet 0-2 satt jag bara och väntade på.
I dagens östran sågar verkligen Gitselov sitt lag! Med så många unga spelare i laget krävs det något som hjälper dem att komma ur den negativa spiral de är inne i. Att såga mittbackar, eller säga att man vill rensa ut hela laget och satsa på unga spelare är inte speciellt psykologiskt. Kan man spela med så mycket yngre lag än Nybro gör? Det är tyvärr begravningsstämning på viktoriavallen för närvarande, nu krävs att alla hjälps åt både på och utanför planen.

lördag 14 maj 2011

Laget eller jaget??

Idag på morgonen diskuterade vi varför vissa fotbollsspelare blir målvakter, vissa backar osv. Jag anser att det handlar om hur din tränare använder dig på planen i ungdomsåren.
Det finns spelare som älskar att skjuta och göra mål redan första gången de beträder en gräsplan, sedan finns det dom som inte trivs i dribblingssituationer utan är lite avvaktande ute på planen, och tar därmed automatiskt en mer defensiv roll. Sedan har vi de spelare som man som tränare litar mycket på både offensivt och defensivt, dessa spelare blir ofta mittfältare.
Det är ingen slump att jag fostrade många mittfältsspelare som ungdomsstränare i Johansfors. Jag tycker det är viktigt att alla spelare lär sig ta ansvar för laget. Jag har sett massor med spelare i pojk- och seniorfotbollen där anfallare står längst upp och gnäller för att laget släpper in mål, eller för att de inte får bollen hela tiden så de kan göra mål och ta åt sig all ära. Spelare som är hur glada som helst när han gjort tre mål, trots att laget förlorat med 4-3. Vi kunde haft sådana spelare i Johansfors också, men när man får spela på olika platser redan från början, lär man sig att det är ett lagspel, där spelare utför olika uppgifter på planen. Man vinner som lag och man förlorar som lag!

tisdag 10 maj 2011

Hyllningar och förväntningar.

Det är alltid kul att se och höra experterna efter att en spelare gjort något bra. Superlativen verkar aldrig sina och helt plötsligt efter ett mål eller en dribbling finns inga gränser för dessa spelare. Det måste väl finnas någon "nu bör vi lugna oss lite" person som kan se lite nyanserat på varje spelare och prestation. Igår gör Simon Thern ett mycket snyggt mål för HIF och Niklas hult avgör mot Norrköping, bra gjort av mycket duktiga spelare, men det krävs för de flesta mycket mer för att hyllas som världsstjärnor redan nu! Däremot är de riktigt bra och kan bli stora stjärnor, men vi måste väl ha några superlativ kvar då också, eller hur?

David fick börja på bänken mot Norrköping, inget konstigt med det. Elfsborg har vunnit och spelat bra två matcher i rad när han varit skadad, därför ingen anledning till att ändra lag. Han kom in 30 kvar vid underläge 0-1, och efter 90 hade elfsborg vänt och vunnit.

Vidare så räknas enligt de sk experterna inte att vara proffs i Holland! Varför? Holland är rankat 7:a i europa och var allsvenskan är rankad vet jag inte. Därför är det konstigt att det ligger så mycket fokus på Celtic, eftersom skottland har en liga lika intressant som den isländska! Det rapporteras mer om Ljungberg som inte ens är på bänken i Celtic, än om Mellberg i Grekland, konstigt!
Oftast tas det för givet att svenska spelare ska ta plats i startelvan när de blir proffs, varför? Sverige som landslag är rankat oerhört lågt, och svenska spelare har inte den status som experter tror. Ta ett lag som Fulham där David spelade, vid en landslagssamling så försvann 15-16 spelare till olika landslag, de flesta högre rankade än sverige. Jag menar då är det Fulham vi talar om! Att då som David, som inte spelat i sveriges landslag lyckades ta en startplats ibland är imponerande gjort. Likadant är det i Holland, många nationer i varje lag och de flesta högre rankat än sverige. Då är det bra att som Broakullabo ta en plats i en startelva.

måndag 9 maj 2011

Man har blivit gammal!

Det märks att man blivit äldre! I lördags var vi barnvakter till ankis barnbarn och det kändes dagen efter att det var ett tag sedan man hade småbarn.
Igår fick vi fint besök av David med familj, fantastiskt trevligt! Att träffa david och minna är alltid trevligt, men att få se och hålla sitt barnbarn är fantastiskt. Det blir trots allt inte så ofta tyvärr, men hoppas på mer tid framöver.
Nu är glasförsäljningen på g igen, efter en tids dvala. Att överleva vinterhalvåret är ett jobb i sig, men fr.o.m påskhelgen märks en tydlig uppgång. Det kanske inte märks så mycket besöksmässigt ännu, men kunderna är flera och det är det som är det viktiga för oss.

Kommunspelarlistan jag presenterade kan man givetvis ha åsikter om, och det är meningen också. Jag har försökt rangordna dem efter hur högt de spelar eller spelat divisionsmässigt, men kan missat någon eller satt någon på fel placering. Kommentera gärna och ge helst en förklaring till den plats ni vill ha vederbörande och varför. Intressant att veta!
Gullabo/Gullaboås har varvat upp, som väntat!
EIS damer i toppen!
JIF fortsätter som tidigare år att tappa onödiga poäng här och var!
Nybro IF är för lätta!
Elfsborg har vaknat till liv!
AZ bör fixa europaplats nästa lördag!
Viktor har semester fr.o.m nästa lördag!

fredag 6 maj 2011

Kommunprofiler sedan ca 1980!

Efter att varit delaktig med både spel och tränarjobb inom kommunfotbollen, så har jag givetvis en egen lista på de spelare i kommunen jag tycker är eller varit de bästa på de olika positioner på planen. Jag spelade inte seniorfotboll innan 1978, men efter det har jag en bestämd åsikt som ser ut som följer.
Målvakter: 1. Anders Jonsson LBK, 2. Christer Gustavsson EIS, 3. Rolf Fransson BODA, 4. Stefan Nyström JIF, 5, Fredrik Arnesson LBK, 6. Axel Karlsson JIF, 7. Håkan Olsson LGoIF, 8. Lars Nyström JIF, 9. Johan Weidner JIF.

Backar: 1. Jan "Tarzan" Fransson LGoIF, 2.Mattias Pavic EIS, 3. Rickard Sandström JIF, 4. Dick Magnusson LBK, 5. Magnus Qvist EIS, 6. Glenn Karlsson LBK, 7. Peter Lagerqvist EIS, 8. David Bergkvist JIF, 9. Per Abrahamsson EIS och 10. Per-Ove Karlsson JIF

Mittfältare: 1. Rasmus Elm JIF, 2. Viktor Elm JIF, 3. Robert Elmgren LGoIF, 4. Måns Söderqvist EIS, 5. Rikard Magnusson LBK, 6. Tommy Petersson JIF, 7. Leif Svensson EIS, 8. Daniel Ahonen BODA, 9. Kent Pumplun BODA och 10. Johannes Åsman LGoIF

Forwards: 1. David Elm JIF, 2. Vasilios Martidis JIF, 3. Branko Kukec LBK, 4. Jonas Svensson VGIF, 5. Bengt Wellrup JIF, 6. Jonny Axelsson LGoIF, 7. Fredrik Bern EIS, 8. Leif Bengtsson ÅFORS, 9. Amir Trnacevic EIS och 10. Mattias Evestål JIF

Skaplig samling spelare!!!

onsdag 4 maj 2011

Låt de unga spela boll!!!!

Hur ska man bedriva fotbollsträningen för de unga lirarna, 7-10-åringar?
Det talas mycket om att det ska vara mycket lek i de tidiga åren, men av erfarenhet så vill de som är riktigt intresserade av fotboll träna just fotboll även när de är 7 år.
Jag anser också att är det fotbollsträning som bedrivs, så ska det vara fotboll man ska ägna sig åt! Däremot kan och bör själva fotbollsinlärningen vara lekfull och fylld med bolltouch. Jag tycker också att ska det spelas en match mot ett annat lag, så är det vinna som ska gälla! Finns ingen anledning att försöka lura spelare med att säga att det inte spelar någon roll hur det går resultatmässigt. Att däremot lära sig förlora och att vinna med respekt för motståndaren är viktigt givetvis.
Man behöver inte vara på en fotbollsträning om man väntar sig att det ska bli kull eller kullerbyttor, det finns andra forum för det.
Vidare så tvingas nästan alltid spelare som dribblar mycket att passa bollen! varför? Det är faktiskt så att har man begåvats med att vara duktig en mot en redan i tidig ålder, så ska man fortsätta utveckla det. Det är lättare att lära sig passa bollen när du blir äldre än att lära sig dribbla. Du kan t.o.m bli utskälld om du råkar hålla i bollen för länge i 8,9,10-års åldern, katastrof!
Låt de unga utveckla det de är bra på och låt dom spela fotboll hur tidigt de vill.

tisdag 3 maj 2011

Fotboll och politik!

Fotbollsmatcherna med mitt intresse slutade positivt för AZ Alkmaar som vann med hela 5-1, och där Rasmus noterades för två assists. Viktors Heerenveen gjorde en skaplig match men föll med 1-2 mot Ajax. Viktor ass till målet, men hann också med att bränna ett kanonläge.
Emmabodas damer föll borta mot Nättraby med 0-2 men jag tror tjejerna repar sig snabbt!
Nybro IF visade att mot lag som är lite tuffa så fattas några kilon och att laget behöver en emilsson som är lite elak ibland. Lyckeby skapade flest chanser och vann rättvist med 1-2.

Det är ganska kul att kunna konstatera att så många bilar från kommunen passerar oss på Johansforshyttan varje dag när de ska till Boda! Är det verkligen meningen att turisterna som Boda eventuellt får och som sedan skall besöka Emmaboda, skall vara tvungna att passera oss? Då kan ju turisterna även hitta till oss, och det tror jag inte sossekommunen vill! Vad jag förstått på alla uttalanden från kommunpolitiker och museearbetare som är det BARA boda folket ska till.

söndag 1 maj 2011

1:a Maj

Valborg och första maj är hos mig förknippade med Johansfors musikkår. På valborgsmässoafton började de alltid spela nerifrån glasbruket, för att sedan marschera till broakulla folkets hus. Under marschens gång blev tåget längre och längre, då samhällsborna fyllde på utmed vägen.
Första maj var ungefär likadant, fast då marsherade kåren runt på alla vägar i samhället tidigt på morgonen. En oerhört trevlig tradition!
Idag på morgonen överraskades vi av att musikkåren spelade en stund utanför glasbruket, trevligt! Musikkåren är en av Broakullas äldsta och bästa varumärke.

Igår kväll besökte vi ett par vänner på citrusvägen, och Mats, när du läser detta, tack för en mycket trevlig kväll!
Idag blir det toppmatch på "vickan" NIF-Lyckeby.
AZ tar sig an De graafscharp och Heerenveen spelar en tuff match mot Ajax.